Publicat pe Lasă un comentariu

Marius STAN


Marius Stan este un scriitor îndrăgostit de știință și cinematografie. S-a născut și a copilărit în Urziceni, județul Ialomița, oraș în care – după cum îi place să spună – încă mai copilărește.

În 1980 Marius a absolvit Liceul Teoretic – acum ”Grigore Moisil” – din Urziceni ca șef de promoție. În timpul liceului a făcut parte din Cenaclu Literar ”Dor fără sațiu”condus de Prof. Anatol Pavlovschi. În 1986 a terminat facultatea de Fizică a Universității București și, după trei ani de ”practică în producție” la Fabrica de Ferite – acum ROFEP S.A. – din Uziceni, a devenit Cercetător Științific la Institutul de Chimie Fizică al Academiei Române, unde a obținut în 1997 Doctoratul în Chimie. În același an a început un stagiu postdoctoral la institutul de cercetare ”Los Alamos National Laboratory” din S.U.A.  În scurt timp a fost angajat permanent și a creat un group dedicat studierii proprietăților termodinamice ale materialelor. Din 2010 este Cercetator Principal la institutul de cercetare ”Argonne National Laboratory” din Chicago unde conduce un grup care crează modele matematice și rulează simulări pe calculatoare de mare performanță pentru aplicații în energie. Este Profesor la Institutul de Informatică (Computation Institute) al Universității Chicago și Profesor la Institutul de Știintă și Inginerie (NAISE) al Universității Northwestern, ambele in Chicago. În  perioada 2013-2015 Marius a fost Consilier Principal pe Probleme de Informatică și Director Național la Ministerul Energiei al S.U.A., în Washington DC.  Cu toate că locuiește de douăzeci de ani în S. U. A., Marius contribuie la activitățile grupului literar Helis condus de Gheorge Dobre ”pentru a restitui o parte din ce am primit în Ialomița și mai ales în Urziceni”.

Literatură:  

Marius a publicat în limba română cartea de proză scurtă ”Câteva zile” (2013) și cartea de poezie ”Un foc viu” (2015), ambele la Editura Helis din Slobozia. Lucrează la un roman în limba română și la o carte de proză scurtă în limba engleză.

Știință:

Marius a publicat 8 cărți/capitole de specialitate, 73 articole științifice, 167 prezentări la conferințe internaționale, dintre care 89 prezentări invitate.  Este membru în Consiliul Editorial al revistelor științifice Materials Theory, Journal of Phase Diagrams și Journal of Nuclear Materials.

Cinematografie:

Marius a interpretat rolul ”Bogdan” în serialul de televiziune ”Breaking Bad”, serial care a primit multiple premii ”Emmy”.

Facebook: Marius a creat și administrează grupul ”Urziceni”, group cu peste 9500 de membri, grup ”pentru postări de bun simț care au legătură cu Urziceni”.

Marius este căsătorit cu Liliana, și ea Cercetator Științific la institutul ”Argonne National Laboratory” în Chicago. Au doi copii, ambii studenți la doctorat in S.U.A.


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *