Publicat pe

Lecturi la ceasul dimineţii


Întâlnire „Helis ” Slobozia, 4 noiembrie 2017

Sâmbătă, 04 noiembrie 2017, câţiva membri ai Asociaţiei Culturale „Helis” au avut o întâlnire prietenească şi literară la „Lemon Bistro” în Slobozia, prilejuită de apariţia de cometă a bunului prieten stabilit pe meleaguri americane, fizicianul, dr. chimist şi scriitor Marius Stan.

Din Urziceni, au venit special să-l întâlnească pe concitadinul lor: Titi Damian, Grigore Spermezan, Alexandru Bulandra şi Lili Balcan. Din Feteşti, călare pe struţo-maşina lui care funcţionează cu brânză, a năvălit în galop prietenul nostru şi-al tuturor Florin Ciocea, iar din Slobozia au semnat condica următorii: Gheorghe Dobre (Dobrică, în alintul lui Marius), Costel Bunoaica, Nicolae Teoharie, Vitalie Buzu, Ştefan Neagu, Şerban Codrin, Petre Ioan Creţu, ziaristul Nicolae Tache şi subsemnata. Şi, evident, de la Chicago, via Bucureşti – Marius Stan.

 

După îmbrăţişările de rigoare, poeţii, prozatorii, istoricii şi filozofii au trecut la treabă, că nu era vreme de pierdut: fiecare a lecturat din creaţii proprii, iar istoricul Vitalie ne-a spus o poveste frumoasă despre o descoperire recentă pe care a facut-o, după îndelungi cercetări. Marius şi alţi câţiva au făcut consideraţii asupra celor citite de unii dintre confraţi. La rândul său, a ţinut să afle opinii despre proza pe care ne-a citit-o şi pe care a scris-o „în cap” – conform mărturisirii sale – în timpul unei plictisitoare conferinţe ştiinţifice.

S-a mai pus ţara la cale, în special cu privire la apropiata întâlnire de sfârşit de an a Helisului, după care ne-am luat la revedere. Mai veseli, mai deschişi sufleteşte, recunoscători prietenului nostru care, astfel, ne- a oferit prilejul de a ne mai vedea şi noi, că ne vedem destul de rar în formula extinsă, chiar dacă stăm atât de aproape unii de alţii. Aşadar, aşteptăm următoarea apariţie a cometei pe cerul Sloboziei!

Florentina Loredana DALIAN, Slobozia, 12/13 noiembrie