Publicat pe 2 comentarii

Școala Gimnazială din Ion Roată se numeşte, din 5 septembrie, „Prof. Ioan Man”

Petronela MOROIANU

 

Momente unice și pline de emoție pentru școala din localitatea Ion Roată. Acțiunea care a marcat schimbarea denumirii în Școala Gimnazială „Ioan Man” a adunat foste și actuale cadre didactice, foști elevi și a stârnit lacrimi de bucurie și de nostalgie în același timp, prilej cu care au fost depănate amintiri legate de cel care a fost prof. Ioan Man, om de o înaltă ținută morală, culturală și socială.

În organizarea deosebită au avut un rol important reprezentanții unității de învățământ, prin grija directorului Irina Mădălina Vasilescu, a primarului Mihai Ghiță și a câtorva consilieri locali.

La eveniment au fost prezenți vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, Ionel Gae, preoții Olaru Mihail și Prună Constantin, membrii familiei Man, directorul Bibliotecii Municipale Urziceni „Constantin Țoiu”, fii ai satului, respectiv Negoiță Costel, Cazacu Marinică, Dobre Gheorghe, Cotleanu Mihai, Ștefan Aneta, doctorul Ștefan Constantina și Văduva Ion, scriitor și profesor.

Viața și activitatea prof. Ioan Man

Înainte de a-l aduce în prim-plan pe marele OM Ioan Man, trebuie să vorbim despre școala din Ion Roată care la început a funcționat în case particulare sau cârciumi. Abia în 1912 este construit un local propriu. În perioada de dinainte de Primul Război Mondial, cât și în perioada interbelică, dar și după al Doilea Război Mondial, în localitatea Ion Roată, copiii care frecventau școala făceau doar patru clase. Prima clasă a V-a este înființată abia în 1959 și avea două cadre didactice. Unul era directorul școlii, Cristache Dumitrescu, iar cel de al doilea profesorul Ioan Man. Ultimul era un fel de învățător deoarece preda zece discipline fiind și dirigintele clasei. Ioan Man s-a născut la 24.06.1934, în localitatea Meșcreac, județul Alba. Școala primară a urmat-o în satul natal, între anii 1941- 1945, pentru ca în anul 1952 să termine Liceul „Samuil Vulcan” din Beiuș.

A fost absolvent al Universitatății din București, Facultatea de Istorie, specializarea Arhivistică, promoția 1958. În timpul studenției a făcut parte din ansamblul artistic al Universității din București ca solist vocal de muzică populară și membru al corului dirijat de Nicolae Ciobanu. Cu aceste formații artistice a dat spectacole în mai multe orașe din județele Argeș, Dâmbovița, Ilfov, Prahova și Teleorman. A început cariera didactică la Școala Broșteni unde a predat în anul școlar 1958-1959. Din 1959 și până în 2001, așadar vreme de 42 de ani, profesorul Ioan Man a predat neîntrerupt la Școala Ion Roată. Acesta a fost director al școlii în perioadele 1965-1969 și 1981-1985, iar în 1965 inspector metodist la Secția de Învățământ a Raionului Urziceni. A fost distins cu titlul de Profesor Evidențiat conform Ordinului Ministrului Învățământului nr. 662/22.06.1970.

Pe lângă prestigioasa activitate didactică, Ioan Man a avut și una publicistică. Cea mai importantă realizare este „Monografia comunei Ion Roată, județul Ialomița”, apărută la Editura Hellis din Slobozia, în anul 2005, urmată de ediția a II-a (revizuită și adăugită), în anul 2012. O altă preocupare deosebită a profesorului a fost promovarea uneia dintre cele mai mari personalități ale comunei Ion Roată. Este vorba de Evanghelie Zappa, promotorul Jocurilor Olimpice Moderne.

De asemenea, a prezentat la Academia Olimpică Română, filiala București, în cadrul Sesiunii anuale de referate și comunicări științifice cu tema „Spiritul olimpic reflectat în istorie, cultură și educație” articolul „Adevăr și legendă despre Evanghelie Zappa” (1996). Pentru activitatea sa, Ioan Man a primit din partea Academiei Olimpice Române, la data de 19.06.2005, titlul de cel mai bun istoric sportiv. Aceeași promovare a fost făcută și Complexului „Evanghelie Zappa” (biserica și ruinele conacului).

Datorită numeroaselor descoperiri făcute în domeniul arheologic pe teritoriul comunei, unde a avut o activitate de aproape jumătate de secol, locuitorii acesteia au aflat lucruri inedite despre evoluția omului pe teritoriul localităților Ion Roată și Broșteni. De asemenea, Ioan Man a fost un pasionat de filatelie și conducător al unui grup vocal din localitate, participând cu acesta la diverse concursuri, fapt dovedit de diplomele acordate. Vreme de 33 de ani a organizat numeroase excursii în țară la care au participat sute de elevi ai școlii. Activitatea didactică, arheologică, filatelică, muzicală și organizarea de excursii a fost remarcată de-a lungul timpului în presa centrală și locală.

După evenimentele din 1989, Ioan Man a făcut demersuri pentru reînființarea comunei Ion Roată. În anul 1989, comuna fusese desființată, iar satele Ion Roată și Broșteni au fost arondate comunei Alexeni. După reînființarea comunei a fost primul primar al acesteia, iar în perioada 1996-2000, consilier local. Tot ca urmare a eforturilor domnului profesor, regele Mihai I și soția sa, Ana, au vizitat localitatea în data de 25 iunie 1998, iar viitorul președinte Emil Constantinescu a făcut același lucru la 26 septembrie 1995. De asemenea, în fiecare an, este sărbătorită Ziua satului Ion Roată, în data de 24 iunie, tot datorită stăruinței profesorului Man. Având în vedere  prestigioasa activitate în slujba școlii și a comunității, i s-a acordat titlul de Cetățean de Onoare al comunei Ion Roată.

În marea sa lucrare  „Monografia comunei Ion Roată, județul Ialomița” domnul profesor spune: „(…) Acum, aproape de apusul vieții, pot spune că n-am greșit când am ales această comună din Bărăgan. Aici, alături de minunata mea soție și de fiii mei, am trăit cei mai fericiți ani din viață”.

La data de 5 septembrie 2017, Ioan Man a încetat din viață la vârsta de 83 de ani, trecând într-o lume mai bună.

„Cu siguranță, din ceruri, dintre îngeri, domnul profesor ne veghează și ne transmite acea energie pozitivă pentru ca noi, cei de aici de pe pământ, să continuăm ceea ce dânsul a realizat de-a lungul timpului cu atâta muncă și pasiune. Astfel, comuna Ion Roată a pierdut, din păcate, una din marile personalități pe care le-a avut de-a lungul timpului”, a declarat în deschiderea evenimentului Mihai Ghiță, primarul comunei Ion Roată, care și-a amintit de nuielușa prof. Man din partea căruia primea uneori „corecții” și de „castanele”dirigintelui pe vremea când acesta era elev al Școlii Gimnaziale din comuna pe care acum o păstorește.

Gheorghe Dobre, fiul al satului Ion Roată

          Unul dintre fiii de vază ai localității Ion Roată este Gheorghe Dobre, Gică pentru prieteni și cunoscuți, acum președinte al Asociației Culturale „Hellis” și redactor șef în cadrul publicației cu același nume. Gheorghe Dobre își amintește cu nostalgie excursiile făcute împreună cu profesorul Ioan Man, dar și de educația pe care a primit-o de la acesta cât a fost elev al unității de învățământ.

„Mi-a fost mai mult decât un profesor. A fost dascăl și mentor, dar nu numai al meu, ci și al comunității. Venirea sa aici a fost o binecuvântare pentru că a venit cu  încărcătura genetică a ardeleanului și a aplicat-o la noi cu mare succes. Dacă nu era domnul Man, zeci de generații ar fi arătat altfel. Personal, recunosc că n-aș fi fost cel de acum dacă nu l-aș fi cunoscut (…) În fiecare vară organiza excursii prin țară cu elevii, cu rucsacul în spate, cu trenul. Vorbea înainte la școlile cu internat care ne găzduiau cât poposeam acolo (…) Îmi amintesc cum într-una dintre excursii am poposit în satul lui Avram Iancu și am dormit într-o sală de clasă. A doua zi am fost pe Muntele Găina, la Târgul de fete. Nu există o amintire mai frumoasă!”, povestește cu emoții în glas și cu nostalgie, președintele Asociației Culturale „Hellis”.

           

Cazacu Marinică, elevul și colegul prof. Ioan Man

Fostul prefect al județului Ialomița, Cazacu Marinică, este un alt fiu a comunei Ion Roată. Acesta și-a amintit la rându-i, cu aceeași nostalgie, de prof. Ioan Man, căruia i-a fost elev și coleg și pe care acesta îl descrie din mai multe perspective.

„În calitate de elev vă pot spune că lecția de istorie era un spectacol din care ieșeai cu lecția pe jumătate învățată. Nu cred că este cineva care nu-și mai aduce aminte de colindele pe care le cântam cu dumnealui în preajma sărbătorilor, de expedițiile pe care le organiza (…) În calitate de coleg primeai cele mai bune sfaturi și era omul care îți era alături indiferent de situație. Pe directorul Man nu l-am auzit niciodată să ridice tonul, era tot timpul împăciuitor (…) În anul 2000 m-a <<recrutat>> și mi-a cerut să candidez la Primăria Ion Roată. Cât am fost primar a făcut Monografia localității Ion Roată și știu cât efort a depus (…) Decizia luată de Consiliul local pentru atribuirea numelui său Școlii Gimnaziale este una dintre cele mai bune”, a subliniat Cazacu Marinică.

Ce nu se știe despre prof. Ioan Man

Prezent la eveniment, fiul prof. Ioan Man a povestit despre tatăl său lucruri mai puțin știute de comunitate, dar de mare însemnătate.

„(…) Aș vrea să vă spun, în primul rând, că noi, familia, suntem onorați. Prof. Ioan Man a venit din spațiul transilvănean cu niște noțiuni de morală pe care le-a avut formate de acasă, dintr-o familie săracă, dar pe care le-a transmis copiilor și elevilor săi (…) A venit aici pentru că a cunoscut-o pe mama (…) A predat 45 de ani istoria și muzica, dar a avut și alte pasiuni legate de cultură, a fost pasionat de etimologie, a studiat limba latină, a făcut numeroase studii despre istoria antică și medievală. În școală a înființat un muzeu de istorie care era rar ca locație în peisajul istoriei țării din acel moment. Cercul de arheologie înființat aici a avut rezultate extraordinare, dar despre care se știe prea puține lucruri. S-au descoperit, de exemplu, situri din cultura Dridu, o locuință neolitică. A fost pasionat de muzică sens în care a înființat un grup vocal și un cor școlar cu care a avut numeroase rezultate pentru că la toate concursurile la care a participat a venit cu premii. A fost pasionat de folclor (…) a înființat 3 cercuri filatelice, unul la Urziceni, unul la Ion Roată și unul la Valea Măcrișului. Toate aceste pasiuni le-a avut pentru copii, dar, însumate, au dat o pasiune mult mai mare…școala (…) Cel mai bine s-a simțit la catedră unde a avut cele mai mari satisfacții pentru că și-a învățat elevii să fie demni, să fie corecți, i-a învățat noțiunile morale perene care caracterizează țăranul autentic român, credința în Dumnezeu, patriotismul curat și respectul pentru adevăr!”

          Cetățeni de onoare ai comunei Ion Roată

          Ca urmare a unei hotărâri a Consiliului local Ion Roată, mai multe cadre didactice pensionare și fostul medic de familie din localitate au primit distincția de „Cetățeni de onoare” pentru contribuția adusă imaginii comunei.

         Dr. Ștefan Constantina

         Prof. Ghiță Constanța

         Prof. Popa – Văduva Aurelia

         Prof. Popa – Moise Aurelia

         Prof. Paraschiv Carmen Eleonora

         Ed. Chiș Mioara

        Ed. Sima Elena

        Înv. Cîțu Niculina

        Înv. Dinescu Florica

        Prof. Văduva Ion

         Prof. Dinescu Alexandru

        Prof. Paraschiv Nicolae

       Prof. Gheorghe Constantin

       Prof. Ghiță Gheorghe

2 comentarii la „Școala Gimnazială din Ion Roată se numeşte, din 5 septembrie, „Prof. Ioan Man”

  1. L-am cunoscut pe prof.Ioan Man pe când eram si eu profesor într-o comună apropiata, Malu, sat Butoiu.Era un om om deosebit de discret, blând şi un bun companion de discuții.
    Am primit cu dedicație Monografia comunei Ion Roată, pe care am citit-o cu mare emotie, amintindu-mi de anii tineretii petrecuti acolo.Cartea este f.bine documentată si scrisă cu mult suflet.
    Spiritul lui aplecat spre studiu si sistematic şi-a pus amprenta pe conceptia lucrării.Nu a omis nici un aspect al vieții scolare si culturale din comună.
    O monografie care se citeste ca un roman.

  2. Impreuna cu soțul meu am citit Monografia com.Ion Roata scrisa de prof.Ioan Man cu mult interes şi placere.
    Monografia este nu numai o suma de informații despre istoricul comunei ,ci şi o bogată sursă de învățăminte despre ce pot face nişte oameni inimosi şi cu dragoste de oameni si de locurile natale.
    Ioan Man,chiar dacă nu era de al locului, a înfațişat cu atăta caldura si dragoste istoricul localitații ,încăt nu e de mirare că alti oameni inimoşi s-au gândit să-i cinstească memoria.Felicit pe inițiatorii si realizatorii acestui proiect.
    Îmi suna si acum in ureche
    vocea baritonala inconfundabila a profesorului Ion Man, un om bun, cu mult bun simț si sfatos.Cu el aveai totdeauna ce discuta.
    Fericiți copiii care l-au avut părinte şi profesor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *