Publicat pe Lasă un comentariu

Revista Helis 2018 aprilie – mai – iunie


Revista Helis 2018 aprilie – mai – iunie

Download         


 Eveniment 


Gânduri

Câmpia își primenește straiele spre a se prezenta cerului pentru clipa cea mare. Cu buzele fripte de secetă Câmpul cuprins de freamătul primăverii se zorește să se gătească aranjându-și paleta de culori spre a crea decorul perfect.

Totul în jur se mișcă amețitor. Salcâmii, atârnându-și ciorchinii parfumați la streașina coroanei, îmbie albinuțele slăbite de ciudata iarnă să le mângâie florile. Plopii dolofani, aruncă puful alb așa ca pe niște confetti la concurență cu păpădia. Totul parcă se pregătește de sărbătoare.

În aer se împletesc miresme amețitoare, păsările prinse în jocul marital desenează traiectorii amețitoare pe seninul cerului.

Ialomița, după ce și-a prezentat omagiile învolburate, s-a potolit curgând domol spre împreunarea cu Dunărea care să o conducă la altar pentru marea și veșnica pereche – Marea.

Mă privesc, fără să vreau, în oglindă și constat o ireversibilă modificare produsă de trecerea timpului. Nu-i nimic, îmi spun. Totul este efemer! Și totuși, chiar totul? Parcă ceva nu se leagă…

În materialitatea lor, toate au vremelnicia lor, numai Ea, Câmpia, continuă să dăinuie peste vremi și vremuri.

Și totuși…

Un gând mă frământă și risc să-l devoalez.

Cu ceva timp în urmă, la o lansare de carte, poetul Gheorghe Dobre afirma că ”o comunitate care nu are un povestitor nu există” și de atunci încerc să leg această zicere cu ceea ce se întâmplă în Câmpie de 15 ani.

Da, 15 ani de când un grup de oameni, vrăjiți de mirajul acestor locuri, unii răsăriți din lutul acesteia, alții ispitiți de frumusețea sălbatică a Bărăganului, rai și iad într-o îngemănare perpetuă, sublim și absolut, viață și moarte într-o continuă luptă… viață, șlefuiesc în literă, în cuvânt, în sunet, culoare, piatră sau bronz, imaginea unei iubiri fără sfârșit.

De 15 ani ”scriitori din zodia Helis”: Gheorghe Dobre, Titi Damian, Nicolae Teoharie, Șerban Codrin, Florentina Loredana Dalian, Florin Ciocea, Costel Bunoaica, Alecsandru Buleandră, Lili Balcan, Vasile Aionesei, Grigore Spermezan, Marian Ștefan, Alexandru Georgescu, Vitalie Buzu, Ștefan Grigorescu, Adrian Bucurescu, Daniel Teodorescu, Victor Nicolae, nu contenesc să precupețească talentul, imaginația, harul, tenacitatea și timpul lor spre a pune în valoare această bucată de Românie.

În timp, dăinuie imaginea încrustată în piatră, lemn, culoare, dar mai ales în cuvânt. Așa aș traduce cuvântul cultură.

Creuzetul de la Helis (fără a face parte din instituțiile de cultură – formă fără fond), continuă, de 15 ani, să creeze ceea ce vor să gestioneze oamenii din cultură.

Cultura, o marfă?  Nu, domnilor, cultura este o jertfă, este o diminuare a substanței creatorului, o istovire a eului său spre a favoriza condițiile perpetuării și dezvoltării comunității sociale.

Și cum Omul din Câmpie își transmite gândurile și trăirile, dragostea și bucuria, tristețea și deznădejdea, făcând să vibreze și alți semeni, iată că acestea au rezonat și dincolo de Prut, în Basarabia, fiind purtate de undele Dunării prin mări spre Lumea nouă –America, precum și la sud de Dunăre în Macedonia, unde se manifestă aceleași stări față de Ea – Câmpia Soarelui.

La mulți ani, Helis! La mulți ani, prieteni dragi, spre a consemna noi și noi pagini despre Ea și Oamenii Ei!

 

09.05.2018                                                     Vasile Iordache


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *