revista_helis
"... nu trebuie să ne îndoim că şi cuvintele, la fel cu imaginaţia, pot fi cauză de multe şi mari erori, dacă nu ne păzim bine de ele" - Spinoza

Actualizat  10.04.2015

 
 
 
 

Evenimente 2015


Întâlnire cu scriitori ialomiţeni


    În cadrul Săptămânii Să ştii mai multe, să fii mai bun, Catedra de Limba şi literatura română din Şcoala Gimnazială Nr. 3 Slobozia a organizat în data de 8 aprilie o întâlnire cu scriitori ialomiţeni. Această întâlnire a fost realizată cu ajutorul domnului Gheorghe Dobre, preşedintele Asociaţiei Culturale Helis şi redactor-şef al revistei cu acelaşi nume.
    Elevii pasionaţi de literatură au avut privilegiul de a cunoaşte trei scriitori contemporani, originari din judeţul Ialomiţa: Gheorghe Dobre, Dan Elias şi Marian Ştefan. Copilăria, şcoala şi literatura au fost temele pe care cei trei invitaţi le-au abordat în cadrul întâlnirii şi prin care i-au provocat pe copii la reflecţie.
    Scriitorii Marian Ştefan şi Dan Elias şi-au prezentat cartea Borcanul cu miere şi au citit din creaţiile proprii, stârnind celor prezenţi curiozitatea de a afla cum un gând e transpus în cuvinte, cum o idee se dezvoltă şi devine creaţie literară. Elevii au fost fascinaţi de modul în care definiţiile rigide ale părţilor de vorbire sau de propoziţie pot fi mai uşor reţinute cu ajutorul rimelor care provoacă zâmbete.
    Amintirile domnului Marian Ştefan adunate în volumul Nucul de la vie au transmis nostalgie după vremurile fericite ale copilăriei, odată cu îndemnul adresat celor prezenţi de a se bucura din plin de vârsta pe care o au. Domnul Dan Elias a citit din volumul Groapa cu var câteva sonete şi elide despre viaţă, moarte, dragoste, trecerea timpului.
    În final, elevii au adresat întrebări invitaţilor prin care au dorit să afle ceea ce îi inspiră, ce stare sufletească au atunci când scriu sau rolul experienţei personale în scrierile lor.
    Domnul Marian Ştefan a donat cu drag bibliotecii şcolii volumul Învăţătorul copiilor, „o carte de cetire în clasele primare” din 1883, o hartă a României din 1938, precum şi volume proprii.
Prezenţa acestor scriitori ialomiţeni a adus bucurie în sufletele elevilor şi ale profesorilor, dar şi mândria de a fi contemporani cu aceste personalităţi literare autohtone.

Prof. Diana PETRANICI

Contorizare vizitatori